Borovnice
Psihologija rastline
Antociani
Oksidacija
Antioksidantna dejavnost
ORAC
Učinek na splošno zdravje
Rak
Bolezni srca in ožilja
vnetja
Sladkorna bolezen
Mikrocirkulacija
Vid
Antibakterijsko delovanje
Zaščita sečnih poti
Zaščita želodca
Učinek na možgane
Kultivirana pridelava
borovnic se je v zadnjih 30 letih potrojila (NABC 1998). V letu 1996 je
kultivirana pridelava znašala okoli 56% (161,412,000 lb) vse pridelave borovnic
v Severni Ameriki. V letu 1998 je bila Kanada druga največja pridelovalka
borovnic na svetu.
|
Vodilne tri regije za
kultivirano pridelavo borovnic so
Michigan, British Columbia in New Jersey.
Pomembnejše prekomorske uvoznice zmrznjenih kultiviranih borovnic vključujejo
Nemčija, Velika Britanija in Francija. Nedavno je bil ustanovljen trg
uvoženih kultiviranih borovnic na Japonskem (NABC 1998). (FAOSTAT data base) (Mazza and Oomah, 2000). |
Poznamo tri glavne tipe
borovnic:
Highbush (V. corymbosum L.)
Lowbush borovnice (V. angustifolium
Ation)
Bilberries (Evropske borovnice, V. myrtillus)
Lowbush borovnice so divje in pridobljene in več različnih klonov (vrst ??), ki dokazujejo veliko fitokemično
raznolikost (Kalt et al.
1996). Lowbush sadeži so manjši od highbush različice (Kalt et al. 1996). Funkcionalni elementi cepljenih produktov so phenolic sestavine, posebno antocian (Mazza and Oomah, 2000).
Izvlečki
borovničevja, V. myrtillus, vrste Evropskih divjih
borovnic so izredno uporabni pri predpisanih zdravilih in v prosti prodaji
le-teh (Kalt et al. 1994).
Trenutno obstaja več kot 180 Vaccinium farmacevtskih izdelkov na voljo po vsem svetu. Ta
vrsta zdravil postaja vse bolj priljubljena, vendar pa se Evropska pridelava ne
more primerjati z globalnimi potrebami (Chein and Camire, 1996).
Francija, Italija,
Nemčija in Koreja izjemno sodelujejo pri razvoju (borovničevih produktov). Antociani
v Severno Ameriških divjih borovnicah so si večinoma podobni (Kult and Dufour, 1997). Farmacevtska
industrija proučuje lowbush (nizek grm) ekstrakte
borovnic kot alternativo dragim V. myrtillus extracts (Chein and
Camire 1996).
Sestavine
Voda je osnovna
komponenta divjih borovnic (85%), sledi ji CHO (12%). Borovnice vsebujejo
relativno veliko vlaknin (3.0%) in magnezija (5mg/100g). Magnezij je potreben
za sintezo antioksidantnih encimov kot je superoxide dismutase (Prior et al.1998; Mazza and Oomah;
Kalt and Dufour, 1997; USDA Nutrient
Database1998).
Borovnice so zelo
cenjene v prehrambeni industriji, ne samo da pripomorejo k okusu in barvi, ampak
tudi povečajo hranljivost in delujejo kot delni ali popolni maščobni
nadomestek. Nizkomaščobni produkti imajo po zaslugi borovnic boljši okus in
sestavo. (NABC 1998).
Antociani obsegajo
največjo skupino v vodi topljivih barvil v rastlinskem svetu (Bridle and Timberlake,
1997).
Za barvitosti rož in sadja od
rdeče k modri je večino zaslužna vsebnost antocianov. Antociani so izjemno povezani s sadjem, prav
tako v zelenjavi, koreninah, gomoljih,
čebulicah, stročnicah in žitaricah (Narayan et al. 1998). |
|
Vloga antocianov v rastlinah je: privabljanje živali k
oplojevanju in razpršitvi semen, odpornost rastlin pred napadi insektov, zaščita pred poškodbami UV žarkov;
ugotovljeno je bilo, da ima antocian takšen zaščitni
učinek tudi na celicah živali. (Tusuda et al. 1994),(Wang et al. 1997).
Antociani
se uporabljajo tudi kot naravna barvila za živila (Bridle
and Timberlake, 1997).
Rastlinska zdravila za promocijo
zdravja.
Anthocyanosides spadajo v razred vodotopnih kemikalij (anthocyanin glucosides) ki spada
v večji razred substanc znanih kot bioflavonoids.
Predvidevamo
da ljudje v ZDA zaužijejo dnevno med 180 in 215 mg/, kar je mnogo več kot
vnos ostalih znanih flavonoidov (23mg/dan) (Cao and Prior, 1999). Antociani so povezani z materialom
celičnih sten v podkožnem tkivu rastlin v katerih se nahajajo . Obstaja 250 naravnih anthocyanins
in vsi so O-glycosylated
z različnimi nadomestki sladkorja. Nizkogrmne borovnice vsebujejo kompleksno mešanico antocianov, primarno 3-glucosides
in 3-galactosides cyanidin,
deiphinidin, malvidin, peonidin, and petunidin. |
Odvisnost elektronov od
anthocyanidins strukture jih naredi močno reaktivne (Satue-Gracia et
al. 1997). Ovirajoč mehanizem flavonoidov je njihova
sposobnost delovanja kot donator H-atomov peroksidnim
radikalom, čeprav zadržujejo oksidacijo maščobnih kislin z zaključevanje
radikalnih verig. (Torel et
al. 1985). Tudi kinetični podatki kažejo da ta ovirajoč učinek ni tekmovalne
narave. (Timberlake 1997, Takahama
1985), (Narayan et al.
1998). Dodatne antioksidantne aktivnosti se
pojavljajo zaradi njihovih metal chelaton lastnosti (Kühnau 1996).
Antioksidant je substanca, ki močno zmanjša sovražen učinek reaktivnih okcigenov ali nitrogenov na
normalno psihološko funkcionalnost pri ljudeh. (The Food and Nutrition
Board (FNB) of the Institute of Medicine, 1998).
Sposobnost oksigenov za vpijanje (ORAC) radikalov
je test ki so ga je razvili v Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging za meritev odpornosti substanc na oksidacijo.
Med 50
testiranimi vrstami sadja in zelenjave so imele borovnice največjo vrednost
ORAC (Mazza and Oomah., 2000). |
|
K antioksidantni sposobnosti borovnic pripomore predvsem
velika vsebnost antociana. Vsebnost antociana pri borovnicah je močno povezana s celotno
vsebnostjo fenolov v sadežu. Prav
tako so fenoli in antociani povezani z antioksidantno kapaciteto merjeno po ORAC (Prior et al. 1998). |
|
Na
osnovi teh raziskav raziskovalci ugotavljajo, da bi dnevno zaužita skodelica
(72.5g) borovnic povečala ORAC
vrednost za 1-3.2mmol. (Mazza and
Oomah., 2000) (Prior et
al. 1998). |
Prior et al., je bilo ugotovljeno da imajo
evropske borovnice in nizkogrmne borovnice iz kanade najvišjo antioksidantno
kapaciteto med vsemi testiranimi borovnicami (44.6 in 45.9 vsaka) (Prior et al. 1998). Ostale raziskave so pokazale da je ORAC pri nizkogrmnih borovnicah višji od tistega pri visokogrmnih borovnicah.
Vrednosti ORAC anthocianinov v borovnicah so: cyanidin
= 2.24, malvidin = 2.01, delphinidin
= 1.81, peonidin = 1.69, pelargonidin
= 1.54 umol tralox equivalents (Mazza and Oomah., 2000) (Prior et al. 1998).
Borovnice vplivajo na:
1.Preprečujejo
in uravnavajo nastajanje tekočine v telesu ter pripomorejo k boljšemu delovanju
ožilja in krvnega obtoka .
2.Uravnavajo
kapilarno odpornost in prepustnost, izboljšajo vizualne funkcije pri okrevanju
po oslepitvi.
3.Pomagajo
pri celjenju ran.
4.Pomagajo
preprečevati čire/razjede.
5.Ugodno
vplivajo proti arterosklerozi.
6.Ugodno
vplivajo proti raku.
7.Ugodno
vplivajo proti raznim vnetjem s pomočjo antioksidantnih
mehanizmov.
(Kamei et al. 1995; Morazzoni and Bombardelli,
1996; Bomser et al.1996; Lietti et al. 1976; Murry 1997; Laplauld et al. 1997; Satuegracia et al. 1997; Ghiselli et al. 1998).
Nemške raziskave so pokazale da je borovničev sok eden
izmed najbolj antimutageničnih testiranih izdelkov iz sadja in zelenjave, (using
Salmonella typhimurium TA98
in TA100 ter the Ames test)
v zmanjševanju mutiranosti povzročene s policikloničnimi aromatičnimi hidrokarboni
(PAH's), IQ, MeIQ in MeIqx
(Edenharder et al. 1994).
Laboratorijske raziskave so pokazale da imajo antociani kot so : delphinidin, cyanidin, and pelargonidin,
pomembno vlogo v zadrževanju rasti celic v primerjavi z drugimi flavonoidnimi skupinami. Zadrževalni efekt ni specifičen samo za maligne
celice, ampak je zatrta tudi rast benignih celic (ie WI-38). Aktivnost teh substanc je citostatična in ima efekt na razmnoževanje in
diferenciacijo celic (Kamei et
al. 1995).
Nedavne raziskave usmerjene na proantocianide
kažejo da so te sestavine aktivni agenti v preprečevanju napredovanja kemično
sproženih karcenogenov. Bomserjeve
raziskave (1995), kažejo da so delci antocianov in proantocianidinov pomembni [quinone reductase (QR)] aktivatorji. QR je eden izmed encimov ki z
mehanizmom za preprečevanje karcenogenosti
onemogočajo elektrofilične
oblike karcenogenosti. Raziskave so tudi pokazale da
so bili surovi delci nizkogrmnih borovnic aktivnejši
v preprečevanju (ornithine decarboxylase ODC) aktivnosti, kakor tisti od evropskih divjih
borovnic. ODC je omejitveni encim v sintezi poliaminov,
napredna formacija ki jo opazujemo v hitrem razmnoževanju celic značilnih za
raka. Nadaljnje raziskave so pokazale da je ta aktivnost zaradi proantocianovih delcev nizkogrmnih borovnic.
(Bomser et al. 1995).
Epidemiloške raziskave domnevajo, da imajo posamezniki ki uživajo flavonoide manjšo verjetnost da bodo zboleli za boleznimi
srca in ožilja. (Hertog et
al, 1993, Keli et al. 1996,
Renaud and de Lorgeril 1992). Flavonoidi
zmanjšujejo tveganje obolenj srca in ožilja s preprečevanjem oksidacije plasma LDL. Oksidacijski popravek LDL je pomemben korak v
formaciji nastajanja atherosclerotic plaques in posledično bolezni srca in ožilja (Steinberg et al. 1989), (Laplaud et al. 1997).
Ekstrakti borovnic se v Evpropi tržijo kot
farmacevtski izdelki za zdravljenje različnih mikrocirkularnih
bolezni za katere je znano da preprečujejo kopičenje platelet, zmanjšujejo prepustnost kapilar in povečujejo
kapilarno odpornost (Zaragoza et al. 1985; Morazzoni and Magistretti,
1987; Cristoni and Magistretti, 1987). Nekatere antocianske
strukture prav tako povzročajo endothelium-dependent vasorelaxation
(Andriambeloson et al.
1998).
V raziskavah, ki jih je izvedel Walley et al (1990), so raziskovalci dokazali, da so različni aglycone flavonoids učinkoviti preprečevalci LDL sprememb by macrophages. Flavonoidi očitno delujejo
kot zaščita LDL pred oksidacijo, ki jo povzročajo macrophages, s tem da preprečujejo razmnoževanje hidroperoksidov in ščitijo a-tocopherol pred oksidacijo (Whalley et al. 1990).
Visok pritisk, arteroskleroza in sladkorna
bolezen lahko zmanjšajo fleksibilnost sten ožilja kar pripomore k slabšemu
pretoku krvi in nastajanju žilnih oblog. V aortah laboratorijskih podgan, ki so
bile izpostavljene z ekstraktom borovnic obogatenim z antocianom
se je pokazala sprostitev povzročena z endothelium-generated nitric oxide (Andriambeloson et al. 1996), (Bettini et al. 1985). Druga raziskava, ki jo je izvedel Bettini et al (1997), je pokazala
da antociani in ascorbic acid (vitamin
C??) preprečujejo krče aort pri
govedi v prisotnosti histamina ali angiotension II (Bettini et al.
1987).
Borovničev ekstrakt se je izkazal za uporabnega pri zdravljenju raznih
vnetij sklepov s pomočjo pozitivnega učinka na kolagenske strukture in
metabolizem. (Pizzorno and Murry, 1987).
Borovničev ekstrakt najverjetneje
vzdržuje neokrnjenost žilnih sten. To je za diabetike zelo pomembno (Boniface et al. 1986). Stene
kapilar pri diabetičnih bolnikih se stanjšajo zaradi kolagena in glikoproteinskih oblog. Stanjšane kapilare so manj fleksibilne
in dosti bolj dovzetne za zamašitve, kar vodi v arterosklerozo.
Raziskave na žilah podgan so pokazale da gladke mišične celice proizvajajo manj
radio-labelled amino kislin kadar so tretirana z borovničevimi antociani
(Boniface
at al. 1986). Flavonoidi prav tako preprečujejo aldose reductase, encima ki pretvarja sladkor v sladkorne alkohole. Ta
reakcija je povezana z diabetičnimi komplikacijami, kot so : neuropatija, retinopatija
in srčne bolezni (Varma, 1986).
Borovničevi ekstrakti se uporabljajo za pomoč pri zdravljenju glaucoma, cataracts, retinopathy, diabetes mellitus,
in arthritis microcirculation (Pazzorno and Murray, 1993). Antocian dokazano zmanjšuje propustnost and
občutljivost kapilar, ima stabilizacijski učinek na kolagen in izboljšuje mikrocirkulacijo (Lietti et al. 1976). Klinični testi so pokazali učinkovitost
ekstrakta borovnic pri zdravljenju bolezni srca in ožilja (zmanjšan obtok krvi
v spodnjih udih) in pri pred- in pooperativnih
zdravljenjih krčnih žil in hemeroidov (Marozzoni and Bombardelli,
1996).
Borovničev ekstrakt izboljušuje vid - posebno nočni vid.
V raziskavi med
odraslimi z dobrim vidom je ekstrakt borovnic občutno povečal občutljivost
mrežnice in prilagodljivost povezano z nočnim vidom (Jayle
et al. 1965), (Magnasco and Zingirian, 1996). Obstajajo
zapisi, da vojaški piloti uživajo ekstrakte borovnic za izboljšavo nočnega
vida med nočnimi operacijami. |
|
Ta zdravju koristna
lastnost je eden glavnih vzrokov za priljubljenost borovnic na Japonskem in v
Koreji, kjer se uporablja za lajšanje utrujenosti oči zaradi pretirane
uporabe računalnika (Kalt
and Dufour, 1997). |
Borovničevi ekstrakti koristijo vidu na več načinov: 1. zboljšan nočni
vid s povečano regeneracijo pigmentov v mrežnici, 2. povečana cirkulacija krvi
v kapilarah mrežnice, 3. preprečevanje Maillard reactions v lečah za zmanjševanje nastajanja očesne mrene (kot
zaščita pred UV žarki). Prav tako antioksidanti zavirajo oksidacijo v lečah in
upočasnjujejo retinal angiophathy ki se pojavlja in age-related
macular degeneration and diabetic retinopathy (Trevithick and Mitton, 1999).
Mehanizem s katerim antocian in ostale
sestavine preprečujejo rast mikroorganizmov je oviranje mikrobioloških encimov.
Antociani (1-2 ug) preprečujejo oksidacijo glukoze by Escherichia coli
K-12, Staphylococcus aureus,
Lactobacillus casei 7469, Salmonella enteriditis, S. typhosa, Proteus vulgaris, in Aerobacter aerogenes v raziskavah, ki sta jih izvedla Somaatmadja
in Powers, 1964).
Esherichia coli (E-coli), je glavni povzročitelj uroifektov.
E-coli se prilepi na stene mehurja in sečnih poti, kar vodi k naselitvi bakterij
(Kalt and Dufour). Raziskave kažejo da imajo borovnice, prav tako kot
maline, sestavine ki so uporabne pri zdravljenju in preprečevanju vnetij sečnih
poti. Laboratorijski testi so pokazali
da so čisti proantociani borovnic in malin preprečili
bakterijam pritrditev na stene mehurja in s tem zmanjšali možnost za infekcije
(Howell et al. 1998).
V raziskavah, ki sta jih izvedla Cristoni and Magistretti (1987), so
ekstrakti borovnic pokazali zmanjševanje možnosti za čire in povečali želodčno
zaščito odvisno od količine zaužitega ekstrakta. Razultati
kažejo da borovničev ekstrakt ne vpliva na nastanek želodčne kisline in ima
zaščitni efekt, zaradi povečanega nastajanja sluzi. Raziskave so pokazale, da
so podgane hranjene s komercialnim ekstraktom borovnic (Myrtocyan,
ki vsebuje 25% antociana), bistveno bolj zaščitene
pred kemično vspodbujenimi želodčnimi čiri (Cristoni and Magistretti
1987).
Nedavne raziskave na živalih so dokazale zaščitni učinek dietičnih
antioksidantov na možgane pred poškodbami povzročenimi s kisikom. Pri tem
poskusu je izsušen borovničev ekstrakt (10g/kg) preprečil zmanjševanje faktorja
živčne rasti v osnovnih sprednjih možganih podgan. Zmanjšani so bili tudi
ostali škodljivi učinki (Joseph et al. 1998).
V raziskvi izpeljani pri Tufts
University v Bostonu (Joseph et
al 1999), so bile podgane hranjene dietnih standardih z enakimi vrednostimi
ORAC, vendar sestavljenimi iz različnih vrst sadnih in zelenjavnih ekstraktov.
Tri dietne skupine so bile: jagodni, špinačni ali borovničevi ekstrakti. 8
tedenska raziskava je bila izvedena na moških ladijskih podganah. Skupina
hranjena z borovničevimi ekstrakti je pokazala višjo GTPase
aktivnost in hitrejšo obnocitev kalcija (Ca) po
izpostavljenosti H2O2. Pravzaprav je bila skupina hranjena z borovničevimi
ekstrakti edina, ki ni trpela pomanjkanja kalcija po izpostavljenosti H2O2.
Psihomotorični
testi (hoja po palici in rotirajoči palici) so pokazali da je čas do padca
bistveno daljši pri podganah, ki so uživale borovničeve ekstrakte. Zato so
raziskovalci zaključili da je dodajanje borovničevih ekstraktov izboljšalo
motorične sposobnosti. Živali, ki so jim bili dodani borovničevi ekstrakti so
bile edina skupina, ki je pokazala izboljšanje motoričnih sposobnosti.
Raziskovalci domnevajo, da so preobrati videni pri teh eksperimentih lahko
vzrok sprememb, ki so jih povzročili flavonoidi v biofizičnih lastnostih membrane (James et
al. 1999).
Original teh
strani se nahaja na. http://www.uoguelph.ca/~ckay/phytoblue/subindex.html